Hur värderar man ett bolag?

BILD #1

Det är en svår uppgift att objektivt försöka värdera ett bolag. Det finns många faktorer i ett bolag som påverkar värdet, och faktorer som helt enkelt inte går att sätta en summa på t.ex. bolagets affärsidé.

Det finns ett par olika metoder man kan använda sig av om man vill värdera ett bolag. Det vanligaste metoderna är:

  • Marknadsvärdering
  • Substansvärdering
  • Likvidationsvärdering
  • Avkastningsvärdering

Värdering utifrån marknaden

Enligt denna metoden tar man till hjälp av marknaden för att värdera bolaget. Man tittar på liknande bolag, jämför och får en värdering utifrån det.

Substansvärdering

Innebär att man subtraherar bolagets tillgånger med skulder, därav får man ett substansvärde. Det är enkelt att få fram, man behöver inte gissa sig till värdet på bolaget. Nackdelen är att man inte kan se hur tillgångarna används, om det finns några positiva koordinationseffekter, eller affäresidéns potential.

Likvidationsvärdering

Här räknar man ut företagets värde genom att räkna ut hur mycket pengar man skulle få för företaget om man skulle sälja alla företagets tillgångar. Efter företaget sålts drar man av alla skulder. Det värdet som återstår är då värdet på företaget.

Avkastningsvärdering

Att räkna ut avkastningsvärdering är svårt, och här måste man gissa och anta vad värdet  på företaget är. Dock är denna metod mest använd.

Man räknar ut värdet genom att ta genomsnittliga resultat ett par år fram åt, och ett par år back sedan multiplicerar man det med en siffra mellan 3 och 8. Siffrorna är svåra att välja ut och man får helt enkelt gissa sig till vilken siffra man ska multiplicera med, men en bra tum regel är att ju större företaget är ju större siffra ska man multiplicera med.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s